גמילה בקצב של הילד (child led weaning) היא תהליך שבו הפעוט (תינוק שמלאו לו שנה ואילך) הוא שיוזם את ההפחתה בתדירות ההנקות ואת שינוי דפוסי היניקה עד הגמילה המוחלטת. הוא מגדיל בהדרגה את כמויות המזון המוצק שהוא אוכל ובה בעת ממשיך לינוק על פי צרכיו ורצונותיו, כל עוד הסידור מתאים לשני הצדדים, עד שיפסיק לבקש לינוק. תהליך זה יכול להימשך חודשים ואף שנים אחדות. פעמים רבות האם היא זו שיוזמת את הגמילה מסיבות כמו חזרה לעבודה או ללימודים, מעבר למאכלים מוצקים, אתגרים שונים שגם אם ניתן להתגבר עליהם מזרזים את ההחלטה של האם לגמול את התינוק כמו הצמחת שיניים, הרגשה ש”הגיע הזמן”, לחץ מהסביבה ועוד.
תהליך הדרגתי בכל שלב שבו מתרחשת הגמילה יקל על האם והתינוק את התמודדות עם השינוי. עם זאת, לעתים נדרשת הפסקת הנקה מיידית עקב מצב רפואי של האם או התינוק. היריון תקין בדרך כלל אינו מחייב גמילה, אולם ייתכן שהתינוק הוא שיגמול את עצמו במהלך ההיריון של אמו עקב שינויים בכמות ובטעם החלב. תינוק עד גיל שנה בדרך כלל אינו גומל את עצמו. אם נדמה לאם שהתינוק אינו רוצה לינוק ייתכן שמדובר בשביתת הנקה עקב שינוי או דבר מה שמפריע לו, וניתן בדרך כלל לאתר את הקושי ולהתגבר עליו.
תהליך הגמילה
כשמדובר בפעוט אפשר וכדאי לערב אותו בשינויים הצפויים לו ולדבר אתו על הגמילה בהתאם להבנתו. הפחתת ההנקות תיעשה בהדרגה, אחת לכמה ימים, כדי לשמור על איזון בכמות החלב המיוצרת. הוצאת חלב ידנית או בשאיבה עד לתחושת הקלה בשד ימנעו התפתחות של סתימות או גודש ויקלו את תחושת המלאות. עם הזמן תפחת הכמות עד שלא יהיה צורך להוציא חלב, והגוף יתאזן לפי המצב החדש.
יש אימהות שנוקטות את שיטת ה”לא להציע לא לסרב” בתהליך הגמילה, כלומר אינן יוזמות הנקה אך בינתיים אינן מסרבות כשהתינוק מבקש לינוק. כך ייתכן שבהדרגה הוא ייזום פחות הנקות, עד שיחדל. כמו כן רצוי לא להפוך את עניין ההנקה לנושא לעימות בין האם לילד.
במצבים שבהם נדרשת גמילה עקב מצב רפואי אפשר להיעזר בתרופות שיכולות לסייע לייבש חלב. גלולות למניעת היריון שמשלבות אסטרוגן ופרוגסטרון יכולות אף הן להפחית את ייצור החלב (ולכן בדרך כלל אינן מומלצות לשימוש לנשים מניקות). הפחתת ייצור החלב יכולה להיעשות גם באמצעות שאיבות עד הקלה בלבד, ובעזרת צמחים מייבשי חלב כגון מרווה, נענע, מנטה וזוטה לבנה. מומלץ להיוועץ באיש מקצוע על אופן השימוש בהם.
תום תקופת ההנקה
לצד סיפוק ונכונות לסיים את תקופת ההנקה האם עשויה להרגיש שאבד לה משהו יקר, גם כשמדובר בגמילה צפויה, מקובלת, רצויה ואפילו מכוונת, גם לאחר תקופת הנקה ממושכת.
לא תמיד החֶברה מסוגלת להזדהות עם כאבה של אם שנאלצת להפסיק להניק בטרם עת, משום שיש “צרות גדולות יותר”. גמילה בטרם עת או הנקה שלא צלחה עם תינוק אחד אינן מרמזות בהכרח על יכולתה של האישה להניק את ילדיה האחרים, וייתכן שלא כולם יינקו עד אותו הגיל.
ללא קשר לסיבת הגמילה או לגיל התינוק בעת הגמילה, חשוב שתדעי שבכל יום שהנקת את תינוקך תרמת לבריאותו ולהתפתחותו.