Subject: החודשים הראשונים

תכשירים צמחיים להגברת כמויות החלב (גלקטוגוגים)

מאת מירי פבזנר יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ורוקחת  צמחים רבים נמצאים בשימוש  לאורך ההיסטוריה להגברת כמויות החלב. לפי פרוטוקול מספר 9 של האקדמיה לרפואת הנקה (ABM) רובם לא נחקרו מבחינה מדעית, אך השימוש הרווח  מצביע על כך שהם עשויים להיות יעילים. על מחקרים שנעשו  נמתחה לא אחת ביקורת בשל השיטות הסטטיסטיות ששימשו בהם ובהקשר להשפעתו האפשרית של אפקט הפלצבו. עקב מיעוט מידע מבוסס בספרות אודות היעילות של הצמחים הנפוצים להגברת חלב נדרש להפעיל שיקול דעת ולנקוט זהירות בשימוש בהם בייחוד לאור העובדה שכל צמח מכיל  חומרים פעילים רבים ולכן לצמח בודד יכולות להיות השפעות על מערכות שונות בגוף. נוסף על כך נדרשת זהירות  עקב העובדה שתכשירים צמחיים אינם מוגדרים כתרופה, אלא כתוסף תזונה ולכן מידת הפיקוח

קראי עוד »

צריכת אלכוהול בהנקה

אלכוהול הוא אחד החומרים הנצרכים ביותר במיוחד בנסיבות חברתיות. נשים בהיריון ומניקות רבות תוהות האם הן יכולות לשתות כוסית או עליהן להימנע משתיית אלכוהול בתקופה זו.  ההנחיות לצריכת אלכוהול בהיריון ובהנקה שונות. אמנם לא כל ההשפעות הביולוגיות שיש לאלכוהול על האם המניקה והתינוק היונק ידועות לנו, אולם ידוע שגורמים מספר משפיעים על ריכוז האלכוהול בדם ביניהם משקל, רקמות שומן, תוכן הקיבה, מהירות צריכת האלכוהול וכמותו.  רמת האלכוהול בדם מגיעה לשיא 60-30 דקות אחרי שנצרך על קיבה ריקה ו90-60 דקות כשנצרך עם אוכל. אלכוהול עובר בחופשיות ממחזור הדם לחלב ולאורך תקופה עלול לגרום לתינוק לישנוניות, עלייה איטית מדי במשקל ופגיעה בהתפתחות נוירולוגית. כמו כן צריכה משמעותית ותדירה של אלכוהול עלולה לפגוע בייצור החלב באמצעות השפעה על רפלקס

קראי עוד »

סרבנות בקבוקים

התינוקות שלנו  נראים לנו לעיתים  חסרי ישע ולעיתים דעתניים כל כך… ואנחנו האימהות נדרשות להכיל ולקבל ולהיענות לצרכים שלהם כל העת. אימהות רבות נתקלות בקושי ובסירוב מצד התינוק/ת שלהן לאכול מבקבוק. בין אם הבקבוק מכיל חלב שאוב או תמ”ל, אם החלב חם או קר, אם את זו שמאכילה בבקבוק או מישהו אחר… התינוק פשוט מסרב לשתף פעולה עם הבקבוק! האם הסירוב של תינוק לאכול מבקבוק נובע מדעתנות או מעקשנות? ככל הנראה לא. כשהתינוק יונק כל חושיו מתעוררים. הוא מריח את הריח של אמו ושל החלב, הוא חש את חום גופה, הוא שומע את פעימות ליבה, הוא מסתכל לתוך עיניה. ההנקה מספקת לו ביטחון ותחושת עיטוף, תחושות המוכרות לו כל כך משהייתו ברחם. המעבר מהזנה מפטמת האם

קראי עוד »

כמויות חלב בהאכלה בבקבוק

אימהות מניקות תוהות פעמים רבות על כמויות החלב שתינוקן אוכל בזמן ההנקה. אופי ההנקות ותדירותן אינו קבוע וייתכנו הנקות ממושכות או קצרות. התינוק היונק מווסת בעצמו את כמויות החלב שהוא אוכל ולכן כמויות החלב בכל הנקה  אינן בהכרח קבועות וממילא לא ניתן למדוד אותן. עם זאת, לאימהות מניקות יש שלל סימנים שעוזרים להן לדעת שההנקה מספקת את צרכיו התזונתיים של התינוק: כמות החיתולים בעיקר בחודש הראשון לחיי התינוק, שד שמתרכך אחרי הנקה, תינוק שיונק היטב ונינוח על השד ומספרי הקסם במשקל של טיפת חלב כשהם מציינים עלייה משביעת רצון במשקל. נוסף על כך הנקה אינה רק מזון והיא עונה על הצורך במגע, מציצה, חום, הגנה ועוד, שאינם נמדדים במספרים. אימהות שנאלצות בשלב כזה או אחר להיפרד

קראי עוד »

השימוש במוצץ

אחת השאלות הנפוצות של אימהות היא על תדירות השימוש במוצץ.  מתברר ששימוש באביזר שנחשב חובה בכל בית עם תינוק הוא שאלה של נקודת מבט. התינוק הוא זה שמוצץ את המוצץ אבל הוא לא “לוקח” את המוצץ. המוצץ משמש למעשה אותנו. תינוק יונק שמציעים לו לינוק לפי דרישתו אינו זקוק למוצץ. ההנקה עונה לו גם על הצורך במציצה. אנחנו האימהות צריכות את המוצץ וכבר לא מסוגלות לדמיין גידול תינוק בלעדיו. אולי  משום שבתרבות שלנו  אנחנו מבלות שעות עם התינוקות בגפנו ורוצות רק “לחטוף” עשר דקות לאכול ארוחת בוקר כשכבר שתיים בצהריים ועוד לא ציחצחנו שיניים… אולי אנחנו צריכות את המוצץ כדי לרווח מעט בין הנקות וכדי שהתינוקות ישכבו לבד לישון במיטה כי כשהם נרדמים עלינו אז אומרים לנו

קראי עוד »

כמויות החלב בשאיבה ובהנקה

“התינוק שלי עולה יפה במשקל, אז למה אני לא מצליחה לשאוב כמות מספקת?” שאלה זו מטרידה אימהות רבות שההנקה עלתה אצלן על דרך המלך. הן נהנות יחד עם תינוקותיהן משפע של חלב בהנקה ושואבות כדי שמישהו אחר ייתן בקבוק מדי פעם, או בשל הצורך לחזור ללימודים או לעבודה. רוב החלב שנאסף בזמן השאיבה (75% לפי מחקרים) זורם מהשד בדקות שבהן מתרחש רפלקס שחרור החלב. בהנקה אפשר לזהות את הרגע במדויק כאשר התינוק מתחיל לגמוע גמיעות גדולות יותר בהשוואה למציצות של תחילת היניקה. לעומת זאת בשאיבה, הרפלקס מתרחש לרוב מעט לאחר ההתחלה, ופעם או פעמיים נוספות בהמשך השאיבה, ברבע שעה של שאיבה בממוצע. ייתכן אף מצב שבו בדקות הראשונות לא ייצא חלב, והוא יתחיל לזרום החוצה רק עם

קראי עוד »

צריכת קפאין בזמן הנקה

קפאין הוא אחד הסמים הנצרכים ביותר בעולם. הוא מצוי במשקאות שונים כגון קפה, תה, קולה, משקאות אנרגיה וכן במוצרי מזון ותרופות. כמות הקפאין במשקה תלויה בגודל הכוס ובצורת ההכנה (קפה שחור “בוץ” לעומת קפה נמס לדוגמא). מעבר הקפאין לחלב זמן המעבר של קפאין לחלב אם משתנה מאם לאם, אך לרוב, רמות שיא של קפאין יימצאו בחלב אם כ- 60 דקות לאחר הצריכה. כמות הקפאין שעוברת לתינוק היא פחות מ- 1% ומשום כך צריכה של כשתי כוסות קפה (180-60מ”ג קפאין) נחשבת חסרת משמעות מבחינה קלינית עבור התינוק. לקפאין בגופם של תינוקות בני יומם (ניו-בורן) ייקח יותר מ- 80 שעות להתפנות, ולכן הוא עלול להצטבר בגופם. החל מגיל שישה חודשים גופם של התינוקות מסוגל לפנות את הקפאין תוך

קראי עוד »

סיבות להבדלים בהנחיות לאחסון חלב אם שאוב

במקורות שונים ניתנות הנחיות שונות לאחסון חלב אם שאוב. יועצת ההנקה ננסי מוהרבכר מסבירה במאמרה את הסיבות להבדלים בין ההנחיות וכיצד להחליט על דרכי אחסון החלב והאכלת התינוק.   אידיאלי מול מספק – מצב אידיאלי מתייחס לאחסון קצר ככל האפשר של חלב שאוב, שבו נתח גדול יותר של מרכיבים חיוניים נשמרים. חלב במצב מספק הוא חלב שאוחסן זמן רב יותר, או עבר הקפאה ואיבד נתח מרכיביו התזונתיים והחיסוניים. אף חלב זה עדיף על מתן תמ”ל כל עוד לא התקלקל. טמפרטורת החדר – יש להביא בחשבון שההגדרה שונה מאקלים אחד לאחר. טמפרטורת החדר הסטנדרטית בהנחיות שונות מתייחסת ל-25 מעלות. בקיץ הישראלי בחדר לא ממוזג הטמפרטורה גבוהה יותר. ככל שחם יותר החלב מתקלקל מהר יותר. אופן ההזנה השגרתי –

קראי עוד »

דלקת בשד

דלקת בשד דלקת בשד היא מצב שכיח בקרב נשים מניקות. ממחקרים עולה כי 20%-3% מהנשים המניקות לקו בדלקת, בעיקר סביב שישה שבועות לאחר הלידה, אם כי דלקת יכולה להתעורר בכל שלב בהנקה. תסמינים תסמינים: אזור כלשהו בשד רגיש, אדום, נפוח, נוקשה, בליווי חום של 38.5 מעלות ומעלה, צמרמורת וכאבים בגוף כמו במחלת השפעת. בדרך כלל התסמינים יופיעו בשד אחד. דלקת ללא זיהום חיידקי תיגרם בדרך כלל מהתפתחות של גודש או סתימה בצינורית חלב. החום בדלקת ללא זיהום חיידקי אינו גבוה וחולף כמה שעות לאחר התחלת הטיפול. דלקת עם זיהום חיידקי נגרמת לרוב מפצע על הפטמה או מדלקת ללא זיהום שהחריפה. גורמי סיכון לדלקת בשד הגורם העיקרי לדלקת בשד הוא סטאזיס של חלב, כלומר חלב שנשאר עומד

קראי עוד »

בחירת משאבה

בחירת משאבה משאבות רבות המוצעות היום למכירה והשכרה במקומות שונים, החל מחנויות וכלה במרכזים שונים של יועצות הנקה. קיימים הבדלים גדולים מאד בין המשאבות וקל מאד להתבלבל כאשר עומדים בפני המבחר העצום הקיים. אפשר לחלק את סוגי המשאבות לשתי קטגוריות עיקריות:  משאבות המיועדות למספר רב של משתמשות, שמושכרות לאימהות. כל יצרנית שמייעדת את המשאבות שלה למספר רב של משתמשות, מצהירה על כך בפני מנהל המזון והתרופות האמריקני  FDA – U S Food and Drug Administration. משאבה שלא כלולה ברשימה של המנהל אינה נחשבת ככזו שעומדת בסטנדרטים המתאימים לשימוש של כמה אימהות. משאבות המיועדות לשימוש אישי שמוצעות למכירה. יש מספר שיקולים מנחים המתייחסים לפרמטרים שונים בעת התאמת המשאבה שתשמש את האם המניקה בצורה מיטבית. זיהוי הצורך –

קראי עוד »

תכשירים צמחיים להגברת כמויות החלב (גלקטוגוגים)

מאת מירי פבזנר יועצת הנקה מוסמכת IBCLC ורוקחת  צמחים רבים נמצאים בשימוש  לאורך ההיסטוריה להגברת כמויות החלב. לפי פרוטוקול מספר 9 של האקדמיה לרפואת הנקה (ABM) רובם לא נחקרו מבחינה מדעית, אך השימוש הרווח  מצביע על כך שהם עשויים להיות יעילים. על מחקרים שנעשו  נמתחה לא אחת ביקורת בשל השיטות הסטטיסטיות ששימשו בהם ובהקשר להשפעתו האפשרית של אפקט הפלצבו. עקב מיעוט מידע מבוסס בספרות אודות היעילות של הצמחים הנפוצים להגברת חלב נדרש להפעיל שיקול דעת ולנקוט זהירות בשימוש בהם בייחוד לאור העובדה שכל צמח מכיל  חומרים פעילים רבים ולכן לצמח בודד יכולות להיות השפעות על מערכות שונות בגוף. נוסף על כך נדרשת זהירות  עקב העובדה שתכשירים צמחיים אינם מוגדרים כתרופה, אלא כתוסף תזונה ולכן מידת הפיקוח

קרא עוד »

צריכת אלכוהול בהנקה

אלכוהול הוא אחד החומרים הנצרכים ביותר במיוחד בנסיבות חברתיות. נשים בהיריון ומניקות רבות תוהות האם הן יכולות לשתות כוסית או עליהן להימנע משתיית אלכוהול בתקופה זו.  ההנחיות לצריכת אלכוהול בהיריון ובהנקה שונות. אמנם לא כל ההשפעות הביולוגיות שיש לאלכוהול על האם המניקה והתינוק היונק ידועות לנו, אולם ידוע שגורמים מספר משפיעים על ריכוז האלכוהול בדם ביניהם משקל, רקמות שומן, תוכן הקיבה, מהירות צריכת האלכוהול וכמותו.  רמת האלכוהול בדם מגיעה לשיא 60-30 דקות אחרי שנצרך על קיבה ריקה ו90-60 דקות כשנצרך עם אוכל. אלכוהול עובר בחופשיות ממחזור הדם לחלב ולאורך תקופה עלול לגרום לתינוק לישנוניות, עלייה איטית מדי במשקל ופגיעה בהתפתחות נוירולוגית. כמו כן צריכה משמעותית ותדירה של אלכוהול עלולה לפגוע בייצור החלב באמצעות השפעה על רפלקס

קרא עוד »

סרבנות בקבוקים

התינוקות שלנו  נראים לנו לעיתים  חסרי ישע ולעיתים דעתניים כל כך… ואנחנו האימהות נדרשות להכיל ולקבל ולהיענות לצרכים שלהם כל העת. אימהות רבות נתקלות בקושי ובסירוב מצד התינוק/ת שלהן לאכול מבקבוק. בין אם הבקבוק מכיל חלב שאוב או תמ”ל, אם החלב חם או קר, אם את זו שמאכילה בבקבוק או מישהו אחר… התינוק פשוט מסרב לשתף פעולה עם הבקבוק! האם הסירוב של תינוק לאכול מבקבוק נובע מדעתנות או מעקשנות? ככל הנראה לא. כשהתינוק יונק כל חושיו מתעוררים. הוא מריח את הריח של אמו ושל החלב, הוא חש את חום גופה, הוא שומע את פעימות ליבה, הוא מסתכל לתוך עיניה. ההנקה מספקת לו ביטחון ותחושת עיטוף, תחושות המוכרות לו כל כך משהייתו ברחם. המעבר מהזנה מפטמת האם

קרא עוד »

כמויות חלב בהאכלה בבקבוק

אימהות מניקות תוהות פעמים רבות על כמויות החלב שתינוקן אוכל בזמן ההנקה. אופי ההנקות ותדירותן אינו קבוע וייתכנו הנקות ממושכות או קצרות. התינוק היונק מווסת בעצמו את כמויות החלב שהוא אוכל ולכן כמויות החלב בכל הנקה  אינן בהכרח קבועות וממילא לא ניתן למדוד אותן. עם זאת, לאימהות מניקות יש שלל סימנים שעוזרים להן לדעת שההנקה מספקת את צרכיו התזונתיים של התינוק: כמות החיתולים בעיקר בחודש הראשון לחיי התינוק, שד שמתרכך אחרי הנקה, תינוק שיונק היטב ונינוח על השד ומספרי הקסם במשקל של טיפת חלב כשהם מציינים עלייה משביעת רצון במשקל. נוסף על כך הנקה אינה רק מזון והיא עונה על הצורך במגע, מציצה, חום, הגנה ועוד, שאינם נמדדים במספרים. אימהות שנאלצות בשלב כזה או אחר להיפרד

קרא עוד »

השימוש במוצץ

אחת השאלות הנפוצות של אימהות היא על תדירות השימוש במוצץ.  מתברר ששימוש באביזר שנחשב חובה בכל בית עם תינוק הוא שאלה של נקודת מבט. התינוק הוא זה שמוצץ את המוצץ אבל הוא לא “לוקח” את המוצץ. המוצץ משמש למעשה אותנו. תינוק יונק שמציעים לו לינוק לפי דרישתו אינו זקוק למוצץ. ההנקה עונה לו גם על הצורך במציצה. אנחנו האימהות צריכות את המוצץ וכבר לא מסוגלות לדמיין גידול תינוק בלעדיו. אולי  משום שבתרבות שלנו  אנחנו מבלות שעות עם התינוקות בגפנו ורוצות רק “לחטוף” עשר דקות לאכול ארוחת בוקר כשכבר שתיים בצהריים ועוד לא ציחצחנו שיניים… אולי אנחנו צריכות את המוצץ כדי לרווח מעט בין הנקות וכדי שהתינוקות ישכבו לבד לישון במיטה כי כשהם נרדמים עלינו אז אומרים לנו

קרא עוד »

כמויות החלב בשאיבה ובהנקה

“התינוק שלי עולה יפה במשקל, אז למה אני לא מצליחה לשאוב כמות מספקת?” שאלה זו מטרידה אימהות רבות שההנקה עלתה אצלן על דרך המלך. הן נהנות יחד עם תינוקותיהן משפע של חלב בהנקה ושואבות כדי שמישהו אחר ייתן בקבוק מדי פעם, או בשל הצורך לחזור ללימודים או לעבודה. רוב החלב שנאסף בזמן השאיבה (75% לפי מחקרים) זורם מהשד בדקות שבהן מתרחש רפלקס שחרור החלב. בהנקה אפשר לזהות את הרגע במדויק כאשר התינוק מתחיל לגמוע גמיעות גדולות יותר בהשוואה למציצות של תחילת היניקה. לעומת זאת בשאיבה, הרפלקס מתרחש לרוב מעט לאחר ההתחלה, ופעם או פעמיים נוספות בהמשך השאיבה, ברבע שעה של שאיבה בממוצע. ייתכן אף מצב שבו בדקות הראשונות לא ייצא חלב, והוא יתחיל לזרום החוצה רק עם

קרא עוד »

צריכת קפאין בזמן הנקה

קפאין הוא אחד הסמים הנצרכים ביותר בעולם. הוא מצוי במשקאות שונים כגון קפה, תה, קולה, משקאות אנרגיה וכן במוצרי מזון ותרופות. כמות הקפאין במשקה תלויה בגודל הכוס ובצורת ההכנה (קפה שחור “בוץ” לעומת קפה נמס לדוגמא). מעבר הקפאין לחלב זמן המעבר של קפאין לחלב אם משתנה מאם לאם, אך לרוב, רמות שיא של קפאין יימצאו בחלב אם כ- 60 דקות לאחר הצריכה. כמות הקפאין שעוברת לתינוק היא פחות מ- 1% ומשום כך צריכה של כשתי כוסות קפה (180-60מ”ג קפאין) נחשבת חסרת משמעות מבחינה קלינית עבור התינוק. לקפאין בגופם של תינוקות בני יומם (ניו-בורן) ייקח יותר מ- 80 שעות להתפנות, ולכן הוא עלול להצטבר בגופם. החל מגיל שישה חודשים גופם של התינוקות מסוגל לפנות את הקפאין תוך

קרא עוד »

סיבות להבדלים בהנחיות לאחסון חלב אם שאוב

במקורות שונים ניתנות הנחיות שונות לאחסון חלב אם שאוב. יועצת ההנקה ננסי מוהרבכר מסבירה במאמרה את הסיבות להבדלים בין ההנחיות וכיצד להחליט על דרכי אחסון החלב והאכלת התינוק.   אידיאלי מול מספק – מצב אידיאלי מתייחס לאחסון קצר ככל האפשר של חלב שאוב, שבו נתח גדול יותר של מרכיבים חיוניים נשמרים. חלב במצב מספק הוא חלב שאוחסן זמן רב יותר, או עבר הקפאה ואיבד נתח מרכיביו התזונתיים והחיסוניים. אף חלב זה עדיף על מתן תמ”ל כל עוד לא התקלקל. טמפרטורת החדר – יש להביא בחשבון שההגדרה שונה מאקלים אחד לאחר. טמפרטורת החדר הסטנדרטית בהנחיות שונות מתייחסת ל-25 מעלות. בקיץ הישראלי בחדר לא ממוזג הטמפרטורה גבוהה יותר. ככל שחם יותר החלב מתקלקל מהר יותר. אופן ההזנה השגרתי –

קרא עוד »

דלקת בשד

דלקת בשד דלקת בשד היא מצב שכיח בקרב נשים מניקות. ממחקרים עולה כי 20%-3% מהנשים המניקות לקו בדלקת, בעיקר סביב שישה שבועות לאחר הלידה, אם כי דלקת יכולה להתעורר בכל שלב בהנקה. תסמינים תסמינים: אזור כלשהו בשד רגיש, אדום, נפוח, נוקשה, בליווי חום של 38.5 מעלות ומעלה, צמרמורת וכאבים בגוף כמו במחלת השפעת. בדרך כלל התסמינים יופיעו בשד אחד. דלקת ללא זיהום חיידקי תיגרם בדרך כלל מהתפתחות של גודש או סתימה בצינורית חלב. החום בדלקת ללא זיהום חיידקי אינו גבוה וחולף כמה שעות לאחר התחלת הטיפול. דלקת עם זיהום חיידקי נגרמת לרוב מפצע על הפטמה או מדלקת ללא זיהום שהחריפה. גורמי סיכון לדלקת בשד הגורם העיקרי לדלקת בשד הוא סטאזיס של חלב, כלומר חלב שנשאר עומד

קרא עוד »

בחירת משאבה

בחירת משאבה משאבות רבות המוצעות היום למכירה והשכרה במקומות שונים, החל מחנויות וכלה במרכזים שונים של יועצות הנקה. קיימים הבדלים גדולים מאד בין המשאבות וקל מאד להתבלבל כאשר עומדים בפני המבחר העצום הקיים. אפשר לחלק את סוגי המשאבות לשתי קטגוריות עיקריות:  משאבות המיועדות למספר רב של משתמשות, שמושכרות לאימהות. כל יצרנית שמייעדת את המשאבות שלה למספר רב של משתמשות, מצהירה על כך בפני מנהל המזון והתרופות האמריקני  FDA – U S Food and Drug Administration. משאבה שלא כלולה ברשימה של המנהל אינה נחשבת ככזו שעומדת בסטנדרטים המתאימים לשימוש של כמה אימהות. משאבות המיועדות לשימוש אישי שמוצעות למכירה. יש מספר שיקולים מנחים המתייחסים לפרמטרים שונים בעת התאמת המשאבה שתשמש את האם המניקה בצורה מיטבית. זיהוי הצורך –

קרא עוד »
לחצו כאן לצפיה בקטלוג
דילוג לתוכן